Monday, November 14, 2011

APA MAKSUDNYA???














- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, October 30, 2011

PRE-GOODBYE TO 20s

Yezzaaaaa...tak sangka nih aku dah masok 29 tawon...adeh...lepas ni dah masok 30an lak kan...dah era umur kakak-kakak nih...tua gilo rasa kalau orang tanya umur brape? Hmmm...30...huh!

Bday celebration tawon ni simple-simple je sebab Encik Suami baru discharged dari hospital one day before...tapi sangat tak sangka Encik Suami sanggup gagahkan diri pergi mencari hadiah untuk isteri tu. Terima kasih banyak-banyak yer dear. Lunch pulak dibelanja oleh opismate...dan disambung dengan dinner at my parents house.







See??? pasangan secocok untuk Scorpio = Taurus. Yesss...Encik Suami memang seorang Taurus. Warna bertuah = Merah? Oh...kena banyakkan collection baju merah ni. Hari bertuah = jumaat? Kebetulan pulak harijadi aku tawon ni jatuh pada hari jumaat. And lastly hadiah buat wanita Scorpio = tas tangan? Eh macam tau-tau jek Encik Suami ni sebab memang dia bagi hadiah handbag ponnn...oooohhhhh....


Dahla end citer pasal birthday tu. korang perasan tak sekarang ni malas gilo aku update blog nih. Tak tau la kenaper...banyak je cerita tapi adeh malasnye nak menaip bagaiii...mungkin blog ni nak kene reconstruct kottt...nak cari layout baru...nak cari header baru...tapi bile nak buattt??? Thats a question only me knows the answer...huhuhu...korang tunggu je la yerk...







- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, October 17, 2011

TAK TAHU ~~~



Tak tahu bila nak update belog
Tak tahu bila nak edit gambar
Tak tahu apa nak type
Tak tahu bila nak rajin
Uhuks...







- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, September 6, 2011

SEKITAR AIDILFITRI 2011

haihaihaiii...mood raya lom habes lagi walau dah seminggu berlalu...biasela kann...pose sebulan...raya pon sebulan la...xkan penat-penat prepare untuk raya dan berhabis duit nak menyambut raya...kite sambut untuk satu hari je kan???

okeh, perjalanan raya kali ni bermula kat jb jer...sebab tahun ni giliran sambut raya kat belah family aku...seronok sebab adik-beradik semua berkumpul...ceh...macamla masing-masing dok jauh-jauh kan?haha...family kakak aku je la yang tersesat kat aloq setar sana nun...tapi 3 hari sebelum raya...diorang dah balik jb...sambung shopping kat sini...hamboiiii...dah x cukop gamaknye shopping complex kat aloq setar tu yer???alasan!!!malam raya lagi kitorang dah berkumpul kat umah mak aku...saje nak memeriahkan sambil menyerakkan lagi umah...hehehe...mak aku memang pening la sebab cemaner nak start kemas umah kalau orang ramai lagi kuar masok sumer...tapi tu sumer tradisi...dari zaman aku dulu-dulu lagi...tunggu orang dah balik umah masing-masing...barula kitorang start kemas umah ape yang patot...e.g sapu sampah/mop lantai/tukar alas meja+sarung kusyen/alas katil (eh, katil pon nak raya jugak aperrr)/dan macam-macam lagi la...kakak ipar ngan mak aku lak sibuk kat dapur dah waktu-waktu camni...sediakan bahan-bahan/rencah ape yang patot...nanti subuh barula kakak ipar aku masak...terima kasih kak sal...kalau takde kak sal...kami tak makan la lauk raya nanti....hehehe

pagi raya lepas dah balik dari sembahyang raya (bagi sape yang pegi)...sumer akan berkumpul kat umah mak aku lagi sekali untuk makan besar...hmmm...time ni masing-masing yang konon dah lawa berbaju raya bermekap bagai tros sinsing lengan baju untuk melayan nafsu makan masing-masing...menu utama keluarga aku sudah semestinya nasi beryani...yummy...ketupat/lemang tu sumer ada la jugak tapi kadang-kadang je homemade...selalunya jiran-jiran yang bagi...kata pon dok kat perkampungan melayu kan...adat bertukar-tukar juadah tu memang masih diamalkan...sambil nanti dapat gak ngumpat-ngumpat eh orang ni masak ni x sedap...kurang ni kurang tu...wakakakakka...xdela...tpu jerk...lepas nak kenyang...yang pompuan gi touch-up sebelum sesi bergambar dan drama air mata bermula. hmmm...sesi bermaaf-maafan dimulakan dengan family abang aku yang sulung dan diikuti dengan yang lain-lain sampaila giliran family aku...pada yang rasa banyak wat salah tu...adela diiringi juraian airmata...pada yang takde perasaan tu...macam salam rock je la....selamat hari raya maap zahir batin muah-muah tangan amek duit raya pastu blah...hoho...(aku la tu..oooppsss)...

keluarga saya
kumpulan nasyid lorong pendita
satu-satunya gambar lengkap berbaju melayu

malam raya kedua pulak kitorang bertolak ke melaka...mengikut perancangan...kitorang teros balik ke klang sepatotnya...tapi disebabkan family mertuaku masih beraya di melaka...maka kami decide untuk singgah kat melaka dulu...sambil nanti boleyla jikol aiyee kutip duit raya dari atok-atok sedara die kat kampung. tapi sungguh kecewa sebab esok paginya kitorang cuma sempat beraya satu buah rumah je sebab jikol aiyee sudah belayar ke alam fantasi. haha...kebetulan awal-awal raya si toet tu kurang sehat...batok selsema sebab seronok sangat minum air sejuk sumer...hmmm...jadi untuk mengelak die mengamuk kat umah orang...kitorang amek keputusan untuk batalkan hajat beraya di kampung dan kitorang pon meneruskan je la perjalanan balik ke klang...maka habesla raya kedua dan ketiga kami dalam kereta sahaje...jenggggggggggggggg

raya ke-4 dan ke-5....adala jugak beberapa buah rumah yang kitorang kunjungi...kali ni bersama keluarga di belah mertua la pulak kan...seronok juga...gi umah pak lang, busu, nenek ya (nenek yang jaga adik ipar aku time die kecik-kecik dulu)...seronok sebab aku tak pernah beraya kat umah diorang ni sejak kawen...jikol aiyee pon seronok sebab leh sambung main ngan pak sdare die (hampir sebaya dengan jikol)...seronok sebab ramai-ramai join beraya nih....abang sefamily...aku sefamily...huda ngan husband...pak/mak mertua ngan dua orang lagi adik iparku yang masih single...hehe...

bersama adik ipar yang single
adik ipar yang sudah bersuami + birasku + ibu mertuaku

biras baru saya
port kesukaan untuk bergambar

anak-anak bermata bulat bersama bapa-bapa bermata sepet...ooopppsss
jikol dan tok ki

kesimpulannya...raya kali ni lebih seronok sebab banyak rumah yang kitorang kunjungi plus cuti panjang gilo sampai malas dah nak mula kerja dan jikol pon dah pandai beraya sumer...dapat lak beraya bersama keluarga besar kat kedua-dua belah family dan macam-macam lagi...sekian...dah malas nak mengarut lagi...bye.





Monday, August 29, 2011

SALAM AIDILFITRI 2011

Untuk semua pembaca blog nih...aku menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf sekiranya ada tersinggung dengan tulisan-tulisan di blog ini. Kepada yang akan pulang ke kampung, pastikan keselamatan tempat kediaman, kenderaan, mahupon diri sendiri dan keluarga berada dalam keadaan yg baik.

Salam Aidilfitri. Salam Merdeka.






- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, August 28, 2011

TIPS CEGAH JENAYAH DI AIDILFITRI

Diam tak diam…dah 28 hari kita berpuasa. Yeay!!! Lagi 2 hari nak raya!!! Macam mana dengan persiapan korang??? Untuk kitorang…Alhamdulillah segala pakaian / biskut / langsir raya semua dah settle. Alamak! Duit raya tak masok sampul lagi. Hmmm…takpe…ada masa lagi nih... Tapi rumah belum mula kemas lagi. Almaklum ada sedikit renovasi. Dan sampai hari ni, tak siap-siap lagi. Mak aii…habuk satu rumah. Naseb baik rumah 2 tingkat…takde la mata tersemak sangat dengan kerja-kerja renovasi kat tingkat bawah tu.

Raya tahun ni giliran beraya kat JB jer…belah family aku. Hehehe…bestnyer rasa macam dah lama tak beraya ngan diorang. Padahal baru tahun lepas je kot aku beraya dengan keluarga mertua. Tahun ni warna tema baju raya kitorang untuk hari pertama = kelabu. Bukan kelabu asap tawww…dah siap bertempah dah. Si toet pon tempah baju gak. Siap bersulam baju hero kecik tu. Complete dengan samping dan songkok. Hmm…berapa lama lah agaknye songkok tu leh bertahan kat atas kepala dia. Tahun ni jikol dah pandai jalan…mesti habes satu rumah di kemas nyer. Haihhh…alangkan bukan hari raya pon sakan mengejar dia…ni kan pulak di hari raya yang rumah dah siap berhias-hias dengan pasu bunga/alas meja cantik/susunan botol biskut raya atas meja…adoiiii…tak dapat nak bayangkan!

Hmm…untuk mereka-mereka yang akan pulang ke kampong tu…aku ada sedikit tips yang diambil dari laman web rasmi PDRM. Ye lah…mana tau ada di antara tips ni berguna untuk korang…atau mungkin korang dah tau tapi tanpa disedari…korang terlupa nak apply…apa-apa je lah. Meh sini baca!


1.       Jangan biarkan anak-anak tidur di ruang tamu seorang diri (Mereka mungkin menggunakan anak sebagai tebusan). 


2.   Kunci atau sorokkan semua pisau-pisau yang terdapat di dapur sebelum tidur (Kesemua kes kecurian di dapati pisau hilang dan menurut polis mereka akan mencari pisau dahulu sebelum mencuri bertujuan untuk melindungi diri mereka). 


3.    Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada tengah malam (pukul 12 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka di mana mereka telah menunggu diluar pintu rumah untuk masuk (Kes terbaru berlaku di Dungun dan PJ). 


4.  Beritahu anak-anak sekiranya hendak ke tandas (jika tandas jauh) di waktu tengah malam, kejutkan ibubapa untuk bersama mereka. 
 
5.       Jangan simpan barang-barang kemas di dalam almari baju (Cara lama). 


 
6.       Bawa alarm kereta bersama semasa tidur, kalau terjaga tengah malam, cuba on and off kan balik untuk menakutkan pencuri (Menandakan kita sentiasa peka). 


 
7.       Tekan butang merah alarm kereta anda jika anda mengesyaki pencuri sudah masuk ke dalam rumah. 


 
8.       Sekiranya terlihat orang asing yang mencurigakan di kawasan rumah anda, sila dapatkan plet no motor/kereta mereka (Selalunya mereka ini naik motor dan mereka ni biasanya berdua, setiap kali kita lalu depan mereka, mereka akan menundukkan kepala). 


 
9.       Pesan dengan jiran, sekiranya ada sesiapa yang datang ke rumah anda dan mengaku saudara anda bertujuan untuk mengambil barang-barang, jangan benarkan, beri nombor telefon pejabat kepada jiran supaya mereka boleh memaklumkan pada anda. 


 
10.   Semasa tidur, pastikan handphone anda berada di sisi atau pastikan juga Cordless Phone anda berada di sisi anda ataupun sambungkan satu extension dalam kamar tidur anda. Ini memudahkan anda membuat panggilan kecemasan sekiranya anda terasa kehadiran pencuri di dalam rumah anda. 


 
11.   Adakan senarai nombor telefon kecemasan 999 seperti polis, bomba , 991 atau sebagainya. Pastikan nombor-nombor ini disimpan dalam handphone anda. Kalau boleh, hafal nombor tersebut. Ini memudahkan anda untuk membuat sebarang panggilan telefon. 


 
12.   Kalau berkemampuan, pasangkan alat pengesan kecurian di rumah atau automatik alarm. 


 
13.   Lampu porch & lampu belakang rumah sebaiknya jenis automatik ,ia akan menyala bila malam, baik semasa kita ada di rumah atau pergi makan angin. 


 
14.   Kalau perlu mengambil cuti panjang,sentiasa memberitahu jiran2 anda supaya mereka dapat membantu menyimpan surat dlm mail box. Peti surat yg penuh membantu pencuri menghidu ketiadaan tuan rumah. 


 
15.   Kalau kawasan anda kerap berlaku kecurian, buat permohonan rasmi dari Balai Polis berdekatan supaya ada anggota polis buat rondaan yang kerap di kawasan anda. 


 
16.   Kereta PROTON merupakan kenderaan yang paling mudah dicuri. Kalau kereta anda baru dibeli, sekurang-kurangnya anda perlu mengunci gear & stering sebelum tidur (Sebenarnya masih boleh dicuri, tetapi ia dapat membantu melambatkan pencuri). 


 
17.   Kalau ada anak-anak perempuan, sebaik-baiknya pintu biliknya dikunci dari dalam (Sebab ada pencuri yg mengambil kesempatan seksual) dan anda perlu ada kunci pendua sekiranya berlaku kebakaran. 


 
18.   Sekurang-kurangnya simpan kayu hoki atau baseball di bawah katil anda buat mempertahankan diri dari pencuri yang ganas. 


 
19.   Jangan letak kunci bawah pasu bunga/mail box/alang pintu/tepi tingkap bila keluar (Pencuri dah lama tau taktik ni). Lebih selamat beri pada jiran yang kita kenal rapat. 


 
20.   Kalau menyewa di rumah baru, pastikan anda menukar padlock baru,kerana mungkin penyewa terdahulu masih mempunyai kunci pendua. 


 
21.   Kurangkan pendedahan dan pergaulan anda dengan pekerja asing. 

 
Sumber: Bukit Aman PDRM


p/s : sila isi borang balik kampung ni untuk cegah jenayah semasa korang balik kampung

Saturday, August 6, 2011

HAPPY 2nd BIRTHDAY, MY BABY

Arini 5hb ogos genap umur jikol 2 tahun. Tak sangka dah besar budak toet nih. Badan pon dah memanjang. Lebih separuh tinggi mama dia. Akal pon dah makin panjang. Kuat merajuk. Semua pon kata. Sampaikan 'abah' dia pon ngadu jikol ni kuat merajuk. Macam-macam gaya kalau dia merajuk ni. Lawak betol. Tapi kadang-kadang biarkan je...takot naik lemak lak nanti. Haha. Cakap...ada lah few words yang boleh. Tapi sangat geram sebab asek sebut 'Papa' jek...nak dengar dia sebut 'Mama' susah yang amat. Yer la kol....anak papa jek la...huh!

Ape-ape pon...selamat hari jadi ikol...semoga membesar dengan sihat tubuh badan dan akal fikiran...menjadi muslim yang beriman...dan semua yang baik-baik jer la...mama+papa+semua orang sayanggggh ikol sangat-sangat...mmMMmMUAhhH















- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, August 1, 2011

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN 1432 HIJRAH

Niat Puasa Ramadhan

                                                                                               
نويت صوم غد عن أداء فرض شهررمضان هذه السنة لله تعالى .
                                                                                               

Ertinya : Sahaja aku puasa esok hari menunaikan fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.




salam semua...perghhh...lamer gilo tak hapdet belog ni kan? almaklum penyakit malas dah kambali. laptop ni pon dah jarang-jaranggg hidup. jangankan belog...fb pon dah tak berapa nak aktif. setakat baca updated status dari kawan-kawan jek...

ni pon saja jekla nak ucapkan selamat berpuasa kepada korang sumer...1st ramadhan kat jb ni kan cuti...lepas solat subuh tadi malas lak nak sambung tido balik. maka dapatla nak merepek kat sini. sahur tadi masakkan Encik Suami kentang+ikan bilis+bawang goreng kicap  ngan telur goreng jek. dah tu permintaan dia sebab pagi-pagi ni mana la ada selera nak makan beriye. Puan Isteri pulak cuma sahur dengan HL shake. ya bulan ramadhan ni memang betul-betul mengambil kesempatan untuk serius dengan HL sebab perut sudah membuak-buak bagai bunting 5 bulan. huh! insya-Allah harini akan berbuka puasa di Kampung Melayu...tradisi keluarga hari pertama puasa memang akan berbuka ramai-ramai. yeay! tak payah pikir dah nak buat menu apa hari ni. kuikuikui...

eh dahla...nak pegi menyelam ke laman web lain pulak...sesekali online ni...tak nakla asek ngadap belog sendiri jek...nak jugak baca update belog orang lain...till then...byeeee!!!





p/s : sila jangan buat-buat lupa harini dah puasa yer...sat lagi jangan nak gi makan breakfast lak...:D

Monday, July 11, 2011

GULA LETOP-LETOP

mode : kembali ke zaman silam~~~

hei korang...ingat lagi tak jajan fofular zaman kite dolu-dolu...kopok jagung bulat-bulat...kopok coklat panjang-panjang...gula getah hitam putih ngan gula getah gambar kucing...gula getah 3 biji warna-warni...dan satu lagi ni aku baru jumpa kat Giant - gula letop-letop...akakakakaka...best gilo kalau letak banyak-banyak dalam mulut pastu kalau ade biji yang besar-besar tu korang gigit...bunyi letupan die gempak...hahaha...










hmmm...dah ingat dah???sekarang ni susah nak jumpa jajan zaman kita kat pasaran...kalau ada pon kat kedai-kedai runcit biasa...ko takyah harap la gula getah gambar kucing tu ada jual kat jusco...jajan budak sekarang ni standard-standard...tak dapat kot nak jajan rege seposen 20sen tu lagi...maka untuk saja buat korang mengimbau dan terimbau...korang tatap je la gambar ni eh...bye.









- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, July 5, 2011

TETIBA EMO

" The beauty of 'spacing' children many years apart lies in the fact that parents have time to learn the mistakes that were made with the older ones - which permits them to make exactly the opposite mistakes with the younger ones " ~ Sydney J. Harris




- Dah! Jangan nak keluar-keluar ayat lagi 'bila zikrul nak dapat adik???' atau 'kesian zikrul tak ada kawan nak main...' dan macam-macam ayat yang menjurus ke maksud yang sama. RIMAS!!! -





- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, July 4, 2011

ZIKRUL KHAIREE & HIS BALLS




Model : jikol aiyee
Location : Plaza Angsana, JB
Description : skill baru dapat konon-konon buat magic dengan pegang bola tanpa guna tangan.






p/s : gilo tajuk dah macam double meaning tapi tak terpikir tajuk lain nih skarang. sekian.



Saturday, July 2, 2011

SATU PETANG DI ZOO NEGARA - PART 1



ha...gilo lah siap ade part-part lagi nih...mana tak nye...gambar bukan main banyak...ni siap dah combine-combine lagi setiap frame...pon siap dah penat nih nak ngedit. cemaner kitorang leh tergerak nak ke zoo negara nih? hmmm....panjang citernye...

sepatutnye rancangan kitorang untuk weekend 18/19 jun lepas tu adalah untuk cuti-cuti sekeluarga ke PD...dah lama sangat teringin nak dok kat chalet atas air tu...ape ntah nama die...lupe plak. tapi penuh la pulak untuk kuota SVIC reservation...SVIC tu vacation club yang kitorang join masa nak gi honeymoon 2 tawon yang lepas...tapi sekali je kot kitorang guna point dari membership kitorang tu...so konon-konon nak ngabeskan la ni dengan ajak satu family mertua sekali...tapi apa kan daya....

pastu aku divert plak plan tu ke melaka...macam seronok je dengar kawan-kawan gi merayau kat melaka tu time malam-malam...gi makan-makan kat jonker walk tu sumer...tapi bila di'forward'kan kat Encik Suami...leh lak die cakap kalau nak jenjalan kat melaka...kita tidur kampung jek la...aduhaiiiiii....potong setim btolll...

last-last...kitorang cuti-cuti kat klang jek la...tapi memang dah niat cuti-cuti kali nih bukan untuk bershopping...hehehe...baik kan???? so the best option untuk kitorang adalah ke zoo negara sebab kalau ajak jikol aiyee gi taman botanikal kat putrajaya nun...ade yang kena sepuk kepala kot sebab ape la budak kecik tu paham ngan enjoy tengok pokok-pokok tu...plus...before ni pernah bawak die tengok hidupan-hidupan laut kat Aquaria ngan Underwater World Langkawi...maka kali ni kita berkenalan ngan hidupan di hutan rimba la pulak kan...

malas nak citer banyak dah sebab korang sumer pon dah besar and dah kenal binatang...takkan nak suruh aku bercerita in details gak lagi kat sini kan? meh tengok gambar jekla...tapi diingatkan gambar-gambar ni separuh je dari koleksi yang ada sebab aku dah penat edit...nanti lenkali kalau aku rajin...aku sambung yang part 2 pulak yer...
sekian..enjoyyy




posing sementara tunggu papa gi tencin...oooppsss


lion the king


tiger in the wood


budak yang tak gheti takot


both in blues


badak yang sumbu...gerak mata & telinga je...huh


pose dalam hujan renyai


papa saya kata unta kat msia lagi gemok dari kat doha...sebab sini banyak rumput...sana padang pasir


oh...padanla saya tak penat...thehehehe...


orang utan gemok besar dah macam king kong


hyaena yang jahat dalam citer ice age tu...








p/s : gambar tuan punya belog memang tak ada sebab contact lens buat hal rase nak buang campak dalam sangkar hyaena tuh...huh! gambar seterusnya nantikan di episod akan datang






Wednesday, June 22, 2011

TIPS KURUS 1


Dalam pada aku nak meng’kurus’kan badan nih…dah macam-macam cara aku cuba…cara yg aku maksudkan tu seperti kurangkan makan nasi @ ambil meal replacement @ tak makan malam dan lenlain…dan yang sudah semestinya bukanlah BERSENAM or workout or apa-apa lah istilah korang yang memerlukan aktiviti fizikal tu.

Ya aku tau cara tu salah…tapi memang sejak dari zaman silam lagi subjek yang paling aku tak suka adalah yang memerlukan aku bersenam bagai tuh…ingat lagi form 2 kot aku ponteng kelas PJ sampai kantoi…seb baik tak sampai kena panggil mak bapak…hahaha

Aku tahu di kalangan korang ni pon ada yang peel macam aku kan…nak kurus tapi tak nak keluar peluh…lalu mari aku kongsikan beberapa cara tak langsung untuk membakar kalori korang tu…


TIPS 1.               Naik-turun tangga
– setiap anak tangga yang korang naik tu mampu membakar lebih kurang 5kal. Kalau macam aku yang dok umah 2 tingkat dan opis pon di tingkat 2…hmmm…agak banyak jugak kalori yang aku boleh dibakar kan? Yeay!!!

TIPS 2.               ‘Park’ kereta jauh dari destinasi
-      sebab apa? sebab…secara tak langsung korang akan berjalan…kan ke berjalan tu satu jenis senaman juga…tapi  yang ni susah sikit aku nak apply sebab parking lot kat tempat kerja ni betol-betol kat depan bangunan opis. Dan aku belum berhajat nak pulangkan balik pas kereta dan kembali letak kereta nun jauh di luar pintu gerbang tu. perghhh…pukul berapa pulak aku nak kuar rumah kalau camtu sebab kereta amatlah bersesak di luar sana…heh

TIPS 3.               Makan dengan kerap
-      lebih kerap korang makan…maka system penghadaman korang akan sentiasa aktif…dan laju jeklah kerja-kerja pembakaran lemak segala tu…cuba kalau 3-4 jam sekali baru makan ke…tengah sedap-sedap system penghadaman korang rileks-rileks..tiba-tiba korang nak suruh kerja…mesti lambat siketla kot…macam korang jugak kannnnnn…tapi dengan syarat makanan yang korang kudap tu makanan berkhasiat dan rendah kalori la…bukanlah sarapan nasi lemak pastu kol 10 makan 3 biji kuih pastu kol 12 makan nasi lak pastu kol 3 makan lagi 3 biji kuih pastu malam lagi…supper lagi…hamek ko!

TIPS 4.               Makan pedas!
-      yummy!!! tak kan korang tak pernah nampak krim-krim pelansingan badan yang gambar cili tu sumer…sebab cili@rempah ni kan boleh buat badan kita panas…bila dah panas…system penghadaman pon panasss…lalu aktif bekerja  bersungguh-sungguh untuk bakar kalori makanan tu…hmmm….tak sia-sia mak suka makan nasi goreng cili padi tabor…wahahahaha

TIPS 5.               Hubungan s*x
-      hah! tak payah nak suka sangatlah kan…memanglah aktiviti ni pon boleh membakar kalori secara tak langsung gak…eh tak payahlah aku nak terangkan terperinci sangat…korang kan lebih dari tahu…tapi AMARAN! ini hanya untuk mereka yang sudah berkahwin secara sah SAHAJA ya!

TIPS 6.               Ketawa
-      di samping boleh hilangkan stress…boleh jugak bantu bakar kalori. maka…jom tengok MAHARAJA LAWAK! I vote for SEPAH & JOZAN & JAMBU…nabil dah tak best...buwekkkk

TIPS 7.               Kopi dan ‘other metabolic supplements’
-      ini juga adalah sebahagian cara untuk mempercepatkan pembakaran kalori…tapi yang pasti kenalah betul pada caranya…

TIPS 8.               Bermain dengan anak-anak
-      hoyeah…untung untuk para ibu bapa sebab selain dari mengeratkan hubungan ibu bapa dan anak-anak…sambil itu mereka juga sekaligus bersenam…fuhhh…cuba bayangkan korang lepaskan anak-anak korang kat taman permainan…tak kiralah indoor ke outdoor…pastu nak mengejar diorang lagi…memang berpeluh beb…jangan tak percaya sebab aku dah selalu kena…huhuhuhu...tapi bagi yang single-mingle tu pulak…boleylah main dengan adik-adik korang…kalau tak ada adik…anak jiran pon ok…tapi mintak izin mak bapak diorg dulu…kang tak pasal-pasal korang dituduh menculik lak…ehehe

TIPS 9.               Window Shopping???!!!
-      ehhhh…menci tau…saja je bagi I alasan nak abeskan duit…cehhhh…padahal dah terang-terang kata window shopping jek...bukan suruh shopping betol-betol pon…sebab apa aktiviti ni membantu? sebab…orang perempuan ni kalau nak beli barang…bukan pandai masuk satu kedai terus beli kan…diorang akan tawaf satu kompleks tu…maka banyaklah aktiviti ‘berjalan’…dan jangan lupa…berjalan pon boleh bakar kalori…

TIPS 10.            Kemas rumah
-      dan tips terakhir untuk hari ini adalah mari mengemas rumah…kemaslah apa cara sekali pon..guna penyapu ke…guna vacuum ke…mengemop…cuci bilik air…semua tu kan memerlukan banyak pergerakan dan tenaga…haa…di samping umah korang cantik dan bersih…korang pon dapat mengeluarkan peluh dan membakar kalori dalam badan tu…maka thumbs up untuk Encik Suami aku yang mengambil alih tugas ini…malang sungguh dia dapat isteri malas macam aku nih…huhuhu…




Sekian sahaja tips kesihatan dari penasihat diet anda. Sekarang penasihat nak gi makan malam…ehhhh????!!!!




Saturday, June 11, 2011

TEASER - HUDA'S WEDDING

~ will come up with full story and more photos later ( sila menunggu hingga mood mengarang tiba ) ~



at the nearest mosque - for solemnization session





after 'SAH'



random candids

    

































Friday, June 10, 2011

BILA PAPA MASUK DAPUR


harini (rasenye dah beberapa hari yang lepas sebab draft entri ni memang dah lama cuma tak sempat-sempat nak edit bebetol) Encik Suami volunteer masok dapur untuk siapkan dinner...Puan Isteri dan si Comel beradu di tingkat atas dengan lenanya...mari kita lihat apa yang tersaji~~~





siakap masak sweet sour





- sawi goreng oyster sauce

- ulam kacang botol

dan jeng jeng jengggggg






choc dipped strawberries





Korang ade??? Nanges weiii Ct Nurhalijah kalau tau...ghopernye standard aku jek die tu...dapat stroberi celop coklat tuh...wakakakaakakakkakaka


Jemput makannn........









- Posted using BlogPress from my iPhone

MARI JIMAT KAREN

Entri harini adalah mood ‘SUDUT INFO’…ni semua gara-gara isu yang banyak dibincangkan kebelakangan ni…aduhaii..dahla harga petrol dan harga gula naik…ni tariff elektrik pon nak naik jugakkkk…lepas ni tak tahulah lagi apa yang naik…jangan sampai tekanan darah aku naik…sudahlah.

Mulai 1hb Jun 2011, tariff elektrik baru akan berkuat-kuasa dan dikenakan kepada semua pengguna termasuk pengguna domestik@kediaman, perindustrian, perdagangan dan yang lenlain. Purata kenaikan tariff elektrik adalah sebanyak 7.12%. Ni semua disebabkan oleh kenaikan harga gas asli dan kos menampung kenaikan kos pembekalan elektrik sejak semakan semula tariff asas yang dilaksanakan pada Jun 2006.

Tapi, ada berita baik (bukan untuk aku) kepada 75% pengguna domestik (lebih kurang 4.4 juta pengguna) dengan bil maksimum RM77.00 sebab tiada kenaikan tariff yang akan berlaku. Yer la...sebab penggunaan mereka-mereka ini adalah sangat rendah; 0-300kWj jer…(dapat pulak umah aku bil bawah RM77 tu ekk…manjang bergelap la rumah kalau camtu).

Lagi satu, rebat elektrik kepada bil bulanan yang tak lebih dari RM20 akan kekal sampai hujung tahun ini (Disember 2011). Ni aku rasa orang ni mesti cuci baju guna tangan, tengok tv siaran berita jam 8, tidur pakai kipas, masak air panas guna cerek atas dapur gas, mandi pagi celup-celup je sebab takde heater ngan lampu pon hidup satu je dalam satu masa…perghhh..salute abes ngan orang yang leh pertahankan bil serendah ni…dushhhh!!!

Ni aku ada nak kongsikan tips la konon (tak tahu mujarab ke tak…silap-silap kat diri tuan belog ni pon tak dapat nak aplikasikan…huhu)…










Renung-renungkan dan selamat beramal~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~





- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, May 30, 2011

NYAHLAH ENGKAU PEROSAK!!!


Tajuk entri biasalah mesti nak gempak punyerrrr....korang nampak tak dalam beberapa hari yang lepas ni aku ada letak ticker diet program konon-konon aku...iskkk...berharap sangatlah kali ni bukan hanya konon-konon sebab Encik Suami dah invest banyak ni nak tunaikan permintaan aku.


Tapi yang sedihnya...makhluk perosak ni datang menggoda...eh...bukan datang sebenarnye...aku yang cari...carik pasal!!!


Lepas masakkan Encik Suami dinner yang simple-simple harini...dia ajak pulak lepak-lepak...almaklum dah lama tak lepak malam-malam sejak dah ada anak ni...Makanya kami pon bergeraklah ke Secret Recipe JJ Permas Jaya...lalu di situlah aku berjumpa makhluk-makhluk perosak ni...huh...puas aku tepis (puaslah sangat...padahal merelakan dalam hati sambil buat-buat rasa bersalah)...


Meh layan apa yang aku katakan makhluk perosak tadi...

























~~ yogurt cheesecake, black forest cheesecake, 
caffe mocha & fresh watermelon juice ~~





Haaa...amek ko...betolkan mereka ni makhluk perosak??? O'oooooo....cemaner nak kurus ni????




p/s : buat penasihat program diet saya (sila sedar diri siapa anda), maaf program minggu ini tidak berapa menjadi...uhuk...saya menyesal dalam kekenyangan dan kepuasan...WAKAKAKAKAKAKA






- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, May 29, 2011

continued...MACAROONS

hmmmm...kalau korang ingat lagi entri aku yang dolu2 (MACAROONSSSS)...aku pernah tayang gambar-gambar macaroon yang aku 'google' dari internet nih. macam mana aku boleh tau apa itu macaroon? apa rasanya? kalau tak silap aku...mulanya aku 'google' tentang cupcakes dan homemade chocolate...dan adalah satu blog masakan ni yang buat 'pop choc'...disebabkan kecomelan 'pop choc' itu...maka aku pon cari lagi mana tau kot-kot terjumpa lagi bentuk-bentuk 'pop choc' yang menarik....lalu dari situlah aku terjumpa akan si macaroon ni....

aku memang selalu lah baca review-review kat blog kat mana boley dapat macaroon nih...macam tengah 'in' lak nih selain dari red velvet cake (auwww...sedapnyerr...dah lama tak makan)...dan salah satu tempat yang sering dipuja-puji adalah WHISK di Empire, Subang. hohoho...dan setiap kali balik ke klang...aku memang tak berkesempatan nak menyinggah ke Empire ni...biasalah baliknya pon cuti weekends je...kalau dah ko asek nak berjalan jek...tak namanya balik kampung la...ye tak?hehe...tapi last weekend...kitorang berjaya menjejak kaki ke Empire tu disebabkan Encik Suami yang mungkin kesian tengok muka si bini ni asek terjengah-jengah je setiap kali kitorang lalu kat Federal Highway tu...hohoho...tapi disebabkan kesuntukan masa+kepenatan kaki memakai heels+keletihan bershoppinh dari Pavi ke Empire...aku hanya sempat men'tapaw' jek 5 keping macaroons dari WHISK (retail price = rm2 sekeping) dan 4 keping macaroons dari THE VANILLA (retail price = rm2.5 sekeping).


luper lak yang ni dari which shop...teeeheee

so...sebagai perbandingan...betullah orang kate macaroons dari WHISK adalah lebehhhhh sedap dari tempat lain...fillings nya taklah terlalu manis dibandingkan dengan THE VANILLA. ok...sekarang korang pon leh percaya cakap aku....go for WHISK!!! :D

tapi........................................................aku ada jumpa satu lagi tempat yang sangatttttttttttttttttttttttttlah sedap macaroons nya sampai rasa takleh berhenti nak makan...dan tempat tu adalah di cikmin.com.




betul tak tipu...sedap sangat fillings nya...tak manis...korang nampak tak ade lopong-lopong tu...hahaha...tu adalah akibat si perakus yang tak sempat nk tunggu amek gambar lalu dah NGAPPP...aku pon dah tak ingat flavour apa yang aku order tapi oklah...semua flavour yang ada tu memang sedap-sedap belaka...harganya rm45 untuk 25keping...lebih murah kan berbanding WHISK dan THE VANILLA...ha....cakap banyak pon tak guna...orderlah sendiri....aritu aku order 2 boxes...yer cik tamak memang begitu...dah aku penat nak bebel...korang jamu je lah mata ngan gambar-gambar berikut ni yer...









Friday, May 27, 2011

PESANAN PENAJA





~~~ maaf masih tidak berkesempatan untuk mengemaskini belog ini namun jangan risau kerana bahan penceritaan sudah sangatttt banyak ~~~




~~~ sorry for not having the opportunity to update this blog. however do not worry because there are many entries to be upload soon ~~~












- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, May 20, 2011

COMING HOME








oh my...he's coming home...cant wait to see him this mornin...



Ya Allah Ya Tuhanku...
selamatkanlah perjalanannya...
berkatilah kepulangannya ke pangkuan anak dan isteri...
Amin





song by : Diddy - Dirty Money - Coming Home ft. Skylar Grey

Wednesday, May 18, 2011

PURRRFECT TWO

(mode jiwang - less than 72 hours until he reaches home)







[Verse 1:]
You can be the peanut butter to my jelly
You can be the butterflies I feel in my belly
You can be the captain and I can be your first mate
You can be the chills that I feel on our first date

You can be the hero and I can be your side kick
You can be the tear that I cry if we ever split
You can be the rain from the cloud when it's stormin'
Or you can be the sun when it shines in the mornin'

[B-Sec:]
Don't know if I could ever be
Without you cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see
That we're all we need

Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

[Hook:]
Cause your the one for me (for me)
And I'm the one for you (for you)
You take the both of us (of us)
And we're the perfect two

We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two

[Verse 2:]
You can be the prince and I can be your princess
You can be the sweet tooth and I can be the dentist
You can be the shoes and I can be the laces
You can be the heart that I spill on the pages

You can be the vodka and I can be the chaser
You can be the pencil and I can be the paper
You can be as cold as the winter weather
But I don't care as long as we're together

[B-Sec:]
Don't know if I could ever be
Without you cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see
That we're all we need

Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

[Hook:]
Cause your the one for me (for me)
And I'm the one for you (for you)
You take the both of us (of us)
And we're the perfect two

We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two

[Bridge:]
You know that I'll never doubt ya
And you know that I think about ya
And you know I can't live without ya
No..

I love the way that you smile
And maybe in just a while
I can see me walk down the aisle

[B-Sec 1/2:]
Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

[Hook:]
Cause your the one for me (for me)
And I'm the one for you (for you)
You take the both of us (of us)
And we're the perfect two

We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two






yes...we complete each other...and we are the perfect two...in our own world







Sunday, May 8, 2011

CORAT-CORET FAMILY DAY D&E 2011

adalah peristiwa yang ingin diceritakan ini berlaku 2 bulan yang lepas...maka dengan itu si 'short term memory loss' ini adalah tidak berapa nak ingat adegan-adegan yang berlaku di sekitar aktiviti berjalan...(betol ke ayat nih?)...oleh itu entri ini seperti kebiasaan akan hanya dipenuhi dengan gambar-gambar...penuh pon tak penuh sangatlah sebab gambar-gambar hanya tertumpu pada buah hatiku jikol aiyee....lalu FAMILY DAY D&E seperti tajuk di atas layak juga jika ditukar kepada FAMILY DAY JIKOL AIYEE...


acara : hari keluarga warga design&engineering, mmhe
tempat : la stella, star hill golf resort
tarikh : 5 march 2011































kan betol aku kata ni FAMILY DAY JIKOL AIYEE...caya tak? caya tak?